Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dilluns, 1 de juliol del 2013

AMICS I RELLOTGES DE SOL

En la celebració del 25é aniversari de la Societat Catalana de Gnomònica, vàrem programar un seguit d’actes en el CosmoCaixa de Barcelona, que un bon nombre de socis, simpatitzants i amics dels rellotges de sol van poder participar i gaudir.



La Conferencia a càrrec de l'Eduard Farré, del divendres 14 a la tarda, marcà l'inici d'un cap de setmana gnomònic, que amb el nom de "Riquesa i diversitat dels rellotges de sol a Catalunya" va fer un bon repàs a la gran diversitat de rellotges de sol que tenim a casa nostra, com a exemple us diré que van aparèixer per sorpresa, entre d'altres rellotges, dos "soldelera", l'escafé modern i la SUSIE de la base Admudsen-Scott del Pol Sud. A la seva finalització es va inaugurà l’exposició de maquetes de rellotges de sol de tots tipus del bon amic Francesc Clará.

Dissabte va arribar amb força amb les activitats mes lúdiques adreçades als mes matiners i amb ganes de fer rellotges. Per els primers, l’excursió de descoberta d’alguns rellotges de sol mes representatius de la Barcelona mes gnomònica, i pels segons, els tallers que vàrem programar en la Plaça de la Ciència, amb els rellotges retallables i el traçat del rellotge de sol mes interactiu que coneixem, l’analemàtic.



Tant dissabte com diumenge, els tallers es feien a les 11 i a les 13h, i fou el de rellotges retallables, adreçat al públic mes familiar, el va ser el que va rebre major afluència de participants, on després de rebre les primeres nocions de gnomònica vàrem poder construir diversos rellotges que mes tard i sobre la meridiana que teníem traçada del rellotge monumental de la plaça vàrem poder aprendre a llegit l’hora solar i fer les correccions pertinents a l’hora oficial. Tots els rellotges es vàrem construir de forma prou precisa i tothom es va endur un munt de retallables i un bon record de l’activitat.



Estudiants que fan el treball de recerca, professos interessats en les possibilitats que amaga el càlcul i traçat del rellotge analemàtic, famílies atretes per l’anunci de fer i traçar un rellotge de sol diferent i formar part a l’hora de la seva mecànica, etc..., van ser els participats privilegiats que van col·laborar a fer aquest segon taller, entre cordes, guixos, regles, maquetes,... i també, el·lipses, projeccions de rellotges equatorials, gràfics de l’equació del temps, analemes, etc... 





Però com que un cap de setmana donà per viure moltes anècdotes i fets per recordar, com ara, trobar-te per dins del museu amb nens que duien encara l’etiqueta que donàvem a l’inici de l’activitat amb el “Em dic ... i sóc quadranter” o d’altres, no voldria oblidar-me de donar les gracies als nous amic que vàrem fer, construir, traçar, retallar, interpretar i aprendre a llegir els rellotges de sol i que gracies a ells i les seves fotos, que ara mostro, els tallers vàrem ser un èxit.





La “Festa del Sol” també va tenir ressò, fins i tot, en altres blogs, mireu sinó aquest d’una participant.
http://museugeologic.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada