Benvinguts a El Sol de l'Era.

Aquest bloc té com una de les seves principals raons de ser, la de mostrar aquells rellotges de sol que he anat realitzant per a amics al llarg del temps, tot oferint una descripció de la seva realització. També trobàrem textos i documents que ajudaran a entendre una mica mes els rellotges de sol.


dijous, 3 de novembre del 2016

EL RELLOTGE DE SOL "ANALEMÀTIC" DEL JARDÍ BOTÀNIC DE BARCELONA

 
El passat dissabte dia 2 de juliol, dins de les activitats del Camp de Treball 2016 organitzades pels Amics del Jardí Botànic de Barcelona, es va dur a terme el taller de construcció d’un rellotge analemàtic.
 
Primer de tot es va fer una breu introducció a la ciència de la gnomònica, explicant els diferents tipus de rellotges de sol existents i com fer una correcta lectura d’aquests rellotges, mes tard i ja a la plaça de les zones àrides del JBB, on quedarà permanentment el rellotge analemàtic, es va explicar, pas per pas, el procediment i el raonament gnomònic d’aquest rellotges tant peculiar. Amb l’ajuda dels voluntaris i socis vàrem traçar al terra de la plaça les marques que l’endemà es pintarien per tal que quedés de manera permanent.
 
Al llarg del matí el sol va estar present però a estones restava tapat per algun núvol, però a l’hora de fer la comprovació final vàrem poder verificar la fiabilitat d’aquest nou rellotge analemàtic.
 
 
 
 
 
 
L’endemà, amb l’ajuda de mes voluntaris i socis es va pintar de color vermell les marques horàries, les marques geogràfiques del Nord, el Sud, l’Est i l’Oest i finalment l’analema, que li dona nom al rellotge amb els mesos numerats amb caràcters romans per facilitar la col·locació del “homo-gnòmon”, vull dir... la personal que farà ombra i indicarà amb aquesta l’hora solar.
 
Al llarg del matí el sol va fer la guitza al estar mig ennuvolat, fet que varen agrair a l’hora de pintar, tot i que cap al migdia solar es va aclarir el cel. 
 
 
 
Des d’aquí vull agrair a tots els assistents al taller que varen fer possible la construcció d’aquest rellotge de sol.
 

 


 


 
Numero 72 - Tercera época -  Juliol 2017 - Revista "l'Arxiu" Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada